Ugrás a tartalomhoz

Ha nem tudnál bejelentkezni, kattints ide.

Ventilátorvezérlő-szoftverek

• Please log in to reply
32 válasz erre a témára

#1 Chabi

Chabi
  • Veterán

• Hozzászólás: 3.177

Elküldve: 2005. július 27. 20:20

Vannak egyéb szoftverek pl: CPUidle, Sppedfan...stb

Ezek is nagyon jók, de nálam a CPU terhelést 100%-ra viszik fel mindig.  annoyed.gif

A nyári hõségben jól jöhet a >> ClockGen <<  cool.gif

Szinte mindenféle chipsethez van változata.

Amikor nincs szükség a CPU full sebességére pl. internet böngészés, zene hallgatás, film nézés, letöltés...stb, akkor én a Barton procimnál az FSB-t 166MHz-rõl leveszem 133MHz-re vele. smile.gif (a memória sebessége is vele csökken)

Barton 2500+ , 1833MHz, 166MHz FSB  arrow.gif  1472MHz, ~134MHz FSB

És smile.gif 12 fokot nyertem vele

49 fok  arrow.gif  37 fok

yes.gif
Ne azzal foglalkozz ahogy írok, hanem azzal hogy mit...

#2 Gereby

Gereby
  • Veterán

• Hozzászólás: 6.874

Elküldve: 2005. július 27. 20:58

Nomeg nem eszik annyit a gép...

#3 eremit

eremit
  • Veterán

• Hozzászólás: 3.470

Elküldve: 2005. július 28. 04:59

IDÉZET(Chabi @ 2005. július 27., 21:20 - szerda)
>> ClockGen <<  Szinte mindenféle chipsethez van változata.

Kár, hogy kw7-es alaplapot (KT880) nem tud. sad.gif
"A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában."

#4 Shia-ko

Shia-ko
  • Veterán

• Hozzászólás: 4.163

Elküldve: 2005. július 28. 07:38

Ezek is nagyon jók, de nálam a CPU terhelést 100%-ra viszik fel mindig.  annoyed.gif

Nem úgy van a'! Csak a szenzor hiszi azt, mert az üresjáratot úgy veszi, mintha nem létezne, hisz ilyenkor "pihenni" küldi a procit a CPUIdle. tongue.gif
Üdvözlettel: Gabi

#5 Chabi

Chabi
  • Veterán

• Hozzászólás: 3.177

Elküldve: 2005. július 31. 15:59

Barton 2500+ , 1833MHz, 166MHz FSB  arrow.gif  1472MHz, ~134MHz FSB

A BIOS-ban beállítottam a 133MHz-es FSB-t, a RAM az maradt 333MHz(166).
1.65 voltról levettem 1.6 voltra a feszültséget.

Ezt a windowsban beállítottam a ClockGen-nel 109MHz-es FSB-re = 1200MHz, a memória sebessége ezzel arányosan csökkent 272MHz-re és ráengedtem a CPUIdle-t.

Észrevehetõen lassabb lett a gép  blush.gif

De az 1472MHz-en elért 37fok-ból lett 33fok  smile.gif

@Shia-ko

Igazad van  cool.gif
Ne azzal foglalkozz ahogy írok, hanem azzal hogy mit...

#6 VINIKOR

VINIKOR
  • Törzstag

• Hozzászólás: 1.163

Elküldve: 2005. augusztus 5. 16:05

Nagyon jó a témafelvetés!
Én is valami hasonló dolgon gondolkodom. Hogyan tudnám programmal megoldani Intel P4-es rendszernél, hogy a ház és a CPU ventik a teljesítmény alapján szabályozva legyenk. Alapjáraton egy alacsonyabb venti fordulat lenne beállítva, terhelésnél max.-ra állítaná a ventifordulatokat. Hasonlóan az >Expertool-hoz< amit a VGA-hoz használok.
a Speedfan-nál nem látok ilyen lehetõséget.
ABIT IC7-G/P4 3GHz/2x512 Kingston Value/ASUS6600GT.TOP/120GB SATA/LG4163B/Chieftec 360W

#7 chris p

chris p
  • Látogató

• Hozzászólás: 176

Elküldve: 2005. augusztus 11. 12:39

Pedig tudja a SpeedFan (persze csak azon ventik esetén, amit a lap is kezelni tud), ha jól emlékszem valahogy így kell: Configure gomb->Speeds fül->ráállsz arra a ventire, amit szabályozni akarsz és alul máris be tudod állítani a min. és a max. értéket. Ez után kijelölöd az Automatically variated lehetõséget->OK, majd a "fõ ablakban" kijelölöd az Automatic fan speed-et.
Sajna Abit IC7 esetén ezzel a házhûtés szabályozása nem oldható meg, arra mást kell kitalálni...

#8 VINIKOR

VINIKOR
  • Törzstag

Elküldve: 2005. augusztus 11. 18:44

Sajna a SpeedFan pont két olyan FAN-t szabályoz amit nem akarok variálni. CPU-t mindenképp az alaplapról akarom müködtetni, az NB hütõ meg nem hangos. Kár hogy a Speedfan-t nem fejlesztik tovább, hogy kettönél több ventit tudjon szabályozni. Más progikat nem ismertek amik FAN szabályzásra képesek?
ABIT IC7-G/P4 3GHz/2x512 Kingston Value/ASUS6600GT.TOP/120GB SATA/LG4163B/Chieftec 360W

#9 chris p

chris p
  • Látogató

Elküldve: 2005. augusztus 11. 20:31

Nem lehet, hogy nem a SpeedFan nem tud kettõnél több ventit szabályozni, hanem az alaplap?
"CPU-t mindenképp az alaplapról akarom müködtetni..."
Ezt viszont nem igazán értem (a progi az alaplapra kötött ventiket szabályozza).

#10 Gereby

Gereby
  • Veterán

Elküldve: 2005. augusztus 11. 23:41

Igaz ez már hardveres kategóriába számít, de ha szeretsz egy kicsit barkácsolni, rakj be egy potmétert vagy egy ellenállást.

#11 VINIKOR

VINIKOR
  • Törzstag

Elküldve: 2005. augusztus 12. 02:14

IDÉZET(chris p @ 2005. augusztus 11., 21:31 - csütörtök)
"CPU-t mindenképp az alaplapról akarom müködtetni..."
Ezt viszont nem igazán értem ...
BIOS-t így állítottam be:
FAN Fail Alarm Selectable: CPU
Shutdown When CPU FAN Fail: Enabled
Ha jó értem ez azt jelenti, hogy ha meghibásodik a CPU FAN, akkor leállítja a gépet. Csak a biztonságérzetem miatt állítottam így. Ezért akarom egy olyan helyen tartani, ahol ellenõrizve van.

IDÉZET
Nem lehet, hogy nem a SpeedFan nem tud kettõnél több ventit szabályozni, hanem az alaplap?
Különben lehet hogy a SYS FAN fordulatát csak mutatni tudja az ABIT IC7-G, de állítani nem.
A CPU Fan Speed Control-nál próbáltam lejjebb vinni a fordulat százalékot, de csak a CPU és az NB fordulatát vitte lejjebb, a SYS-t nem.
Lehet, hogy tényleg egy elõlapi szabályzó lesz a vége.

#12 chris p

chris p
  • Látogató

Elküldve: 2005. augusztus 12. 09:33

Ez a BIOS-beállítás azt jelenti, hogy lekapcsolja a gépet, ha a CPU-venti teljesen leáll. De ha a SpeedFanben beállítassz mondjuk egy 50%-os alsó határt, akkor mivel nem megy ez alá az érték alá a fordulatszám a gépet nem fogja emiatt lekapcsolni a BIOS (csak akkor, ha esetleg tényleg meghal a venti). Azt hiszem nálam is be van álltva ez a BIOS-ban és ettõl még vígan szabályozgatom a SpeedFannal a ventiket.

A házhûtésre tényleg egy panel lenne a legjobb megoldás. (Én úgy tudom, hogy az IC7 csak a CPU- és NB-ventiket tudja szabályozni, a SYS-ventit már csak monitorozni tudja, szabályozni nem, az AUX-ventiket pedig csak mûködteti, de azokat már figyelni sem tudja. És amelyik ventinek a szabályozását az alaplap nem támogatja, azt ugye semmilyen program nem fogja tudni kezelni.)

#13 VINIKOR

VINIKOR
  • Törzstag

Elküldve: 2005. augusztus 12. 14:47

A VGA-nál létezik egy olyan megoldás, ahol a Nibitor progival módosítani lehet a VGA BIOS-t, így az alkalmas lesz a VGA ventiszabályzásra BIOS-ból. Leírása itt van. Én nem így oldottam meg a VGA venti szabályzást, de gondoltam talán létezik valamilyen alaplapi BIOS módosítás amivel a SYS ventit szabályozhatóvá lehet tenni.

#14 VINIKOR

VINIKOR
  • Törzstag

Elküldve: 2005. szeptember 10. 06:36

Újabban Speedfan v1.0 progit használom "hagyományos " Speedfan helyett. Alig jelent CPU használatot. A Speedfan v4.23 rendszeresen lefagyott vagy el sem indult(?), de ez a kis progi jól mûködik.
A két házhûtõ ventit a CPU FAN alaplapi csatira raktam és ezeket szabályzom a Speedfan v1.0-val. Kép a gép belsejérõl.
CPU venti a SYS FAN csatira van téve, amit a BIOS ellenõriz.(FAN Fail Alarm)
VGA ventit az Expertool progivan szabályzom. 2D-3D-ben 98%.
Alapjáraton 70%-ra van leszabályozva a két házventi, BIOS-ból. Játéknál a Speedfannal 80%-ra feljebb kell állítanom, a tapasztalat azt mutatja, hogy a hõfokok megkívánják.
Hõfokok alajáraton így néznek ki.
Játék közben a CPU ~ 60 fok, VGA 70-75 fok. Mindez egy teljesen elfogadható "gépzaj" mellett.

#15 Richy

Richy
  • Törzstag

• Hozzászólás: 1.732

Elküldve: 2005. szeptember 10. 12:06

mi a különbség v1.0 és a v4.23 között?
"A biztonság leggyengébb láncszeme az emberi tényezõ!" (Kevin D. Mitnick); HONLAPOM 1 2;PC-s fórum!; Blogom

#16 VINIKOR

VINIKOR
  • Törzstag

Elküldve: 2005. szeptember 11. 00:15

Sokkal kisebb méretü, csak a ventifordulatot lehet szabályozni vele, nem futtat egy csomó felesleges dolgot (pl. diagramm). Nekem pont erre van csak szükségem.

#17 Aneurysm

Aneurysm
  • Törzstag

• Hozzászólás: 1.438

Elküldve: 2005. november 15. 21:22

MSI P4N Diamond alaplapomnak van egy automata hûtõventiszabályozós energiaspórolós (szerintem  tongue.gif ) feature-e, amit BuzzFree-nek neveznek. Hogyan tudnám ezt aktiválni?

#18 kfx

kfx
  • Törzstag

• Hozzászólás: 333
  • Lakhely:Csongrád

Elküldve: 2006. szeptember 3. 18:45

Egy kicsit frissíteném a témát. Nincs Valami kifinomultabb megoldás a ClockGennél és a Speedfannél? Utóbbit nem nagyon lehet automatizálni, az elõbbi pedig egy rakat alpalapot nem támogat. Tud valaki  Valami normálisat? tongue.gif
A világban az a legérthetetlenebb, hogy megérthetõ.

#19 chris p

chris p
  • Látogató

Elküldve: 2006. szeptember 3. 21:46

IDÉZET(kfx @ 2006. szeptember 3. 18:45) Üzenet megtekintése
...a ClockGennél és a Speedfannél? Utóbbit nem nagyon lehet automatizálni...

Már hogy ne lehetne? Nálam is úgy van beállítva, hogy a hõmérséklet függvényében automatikusan változik a ventik fordulatszáma.

#20 kfx

kfx
  • Törzstag

• Hozzászólás: 333
  • Lakhely:Csongrád

Elküldve: 2006. szeptember 4. 06:30

Tényleg. Csak egy kicsit el volt dugva.
A világban az a legérthetetlenebb, hogy megérthetõ.

#21 Gereby

Gereby
  • Veterán

Elküldve: 2006. november 24. 23:32

Én is elkezdtem szoftveres hûtéssel szórakozni, igaz én csak ventiszabályozással.. (Egyelõre... Igaz jófajta AMD-s C'n'Q technológia be van kapcsolva.)
A SpeedFan progival próbálkozom. Az alaplap szabályzóját kikapcsoltam, mert az felülírja a progit. 2 ventit tudok szabályozni, a többi igazán nem is számít, mert halkak. A házhûtõm, meg a procihûtõm most le van húzva 50%-ra. Nagyon jól mennek. Mostmár alig hallom a gépem. A hõmérsékletek pedig alig változtak. Kipróbáltam kevés idõre passzívan a procim. (Arctic Cooling Freezer64 van rajta... biggrin.gif ) A hõmérséklete alig változott.. Szóval talán passzívan is elvinné. De gyakorlatilag semmi hangja nincs, így had forogjon, azért van... laughing.gif  Ami hangos (volt) az a házhûtõ volt. Az még most is hallható picit, de lentebb nem akarom venni, mert akkor már igen csak 30° fölött lennének a vinyóim. Az alaplapi vezérlésben az volt a rossz, hogy beállítottam egy értéket, amire levette a fordulatot. De nagyon keveset engedett, és nem szabályozta autómatán. Itt meg ha kap egy terhelést, tudja húzni. Talán az órajel csökkentéssel is megpróbálkozok, hátha kevesebbet enne a gép. (Non-stop megy... blush.gif ) Nos hát ezek a tapasztalataim. smile.gif
Eddig is prímán csicsikáltam a gép mellett, ezután lehet még jobb lesz...

#22 Gersomn

Gersomn
  • Látogató

• Hozzászólás: 27

Elküldve: 2007. július 30. 23:32

Sziasztok!

Nekem össz 3 venti van a gépembe, Processzorhûtõ ugye, egy rendszer venti és egy a vinyó alatt a tápra kötve amit nem is tudok szabályozni, nem is azt akarom.

A Speedfannal nemtudom szabályozni egyik ventit sem hiába veszem le a %-okat, semmi változás.

És fogg nincs mit csinálok rosszul, olya sokat nem is lehet biggrin.gif

Ötlet?

#23 fapuma

fapuma
  • Veterán

• Hozzászólás: 3.513

Elküldve: 2007. július 30. 23:35

Mi az alaplapod típusa? Lehet, hogy az nem támogatja a szabályzást.
Lalikám. Hoznék én a napokban egy... körhintát.

#24 Gersomn

Gersomn
  • Látogató

Elküldve: 2007. július 30. 23:38

Lehetséges, nem tudom:

Gigabyte K8NSC-939

/Hűű most olvastam erről a Cool'n Quiet technológiráról azt hiszem a procim támogatja bár nemtudom műkszik e... érdemes bekapcsolni? meglesem a biosba.../

#25 fapuma

fapuma
  • Veterán

• Hozzászólás: 3.513

Elküldve: 2007. július 31. 00:31

Az alaplap nem támogatja a szoftverrel való állítgatást, úgyhogy SpeedFannal nem fog menni.
A C'n'Q-t viszont érdemes bekapcsolni, azzal elvileg automatikusan szabályozza a ventilátort is.
Lalikám. Hoznék én a napokban egy... körhintát.

#26 Gersomn

Gersomn
  • Látogató

Elküldve: 2007. július 31. 00:59

Nonembaj... a procihûtõ eddig is automatikusan szabályozott volt, bekapcsoltam a cool'n quiet-et, vagy be is volt? , és amikor csak neteztem kõkemény 1 GHz el lejjebb vitte a proc órajelét  biggrin.gif
Köszi a válaszokat.

#27 Johnnyd

Johnnyd
  • Vendég

• Hozzászólás: 9

Elküldve: 2008. február 13. 15:06

Tud valaki olyan programot, ami vezérli a Sysfanokat? Nekem a Speedfan nem nyomja, csak a CPU fant, de a többit is kéne.

Johnny d

#28 Alex99

Alex99
  • Veterán

• Hozzászólás: 3.760

Elküldve: 2008. február 13. 17:00

Sensors View Pro.

#29 Johnnyd

Johnnyd
  • Vendég

• Hozzászólás: 9

Elküldve: 2008. február 13. 17:33

Jó lenne, de error
Nem manipuláltam semmit.

Ja már jó. smile.gif

Szerkesztve Johnnyd által: 2008. február 13. 18:49

#30 VAZ-2108

VAZ-2108
  • Látogató

• Hozzászólás: 17
  • Lakhely:Debrecen

Elküldve: 2008. április 19. 22:32

Sziasztok!

Pár dolog nem tiszta nekem.
Az új gépemhez lévő CD-ken vannak programok, amivel tudom szabályozni a ventilátorok fordulatszámát, értesítenek, ha valami baj van (Pc Probe II, Asus SmartDoctor). A kérdésem az lenne, hogy mennyire van nekem erre szükségem? Ezeknek csak annyi a jelentősége, hogy ha nincs terhelve halkabb legyen a gép, áramot spóroljak, kímélem a ventiket, stb? Mert tudtommal ha a CPU rendellenesen túlmelegedne, amúgy is le kell kezelni a rendszernek és nem hagyja megsülni. Gondolom a videokártya hűtésére is igaz. Meg amúgy is kellene intelligensen szabályozni a ventilátorok fordulatszámát, nem?
Szóval ezért nem tudom miért jó, ha futnak nekem a háttérben ezek a progik.
Biztos alap kérdések, de a régi 700-as gépemhez nem voltak ilyenek. smile.gif
Asus P5B ,Intel Core2Duo 2.2Ghz 2M (E4500) , 2GB DDR2, Asus 8600GTS

#31 nagyjani

nagyjani
  • Törzstag

• Hozzászólás: 1.303

Elküldve: 2008. április 20. 08:07

Szerintem sem kell vele alapesetben foglalkozni. Ha a Biosban engedélyezve van a Qfan, akkor az végzi a dolgát rendesen.

#32 Szas

Szas
  • Látogató

• Hozzászólás: 33

Elküldve: 2008. július 24. 12:54

IDÉZET(Gereby @ 2006. november 25. 9:32) Üzenet megtekintése
(Non-stop megy... blush.gif ) Nos hát ezek a tapasztalataim. smile.gif
Eddig is prímán csicsikáltam a gép mellett, ezután lehet még jobb lesz...

Ha le-/feltöltésre ani_wink.gif  használod a gépet, akkor javaslom szerezz be, vagy építs magadnak egy házi szervert.
Manapság egy mini alaplap ára is megfizethetõ kategóriába esik. Kevesebbet is fogyaszt, mellesleg hálózati adminisztrátorként is használható. ani_wink.gif

A szerzõk darabokat írnak. A kõltõk egészeket.

#33 solties

solties
  • Törzstag

• Hozzászólás: 702

Elküldve: 2009. május 31. 16:23

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy felraktam a speedfan 4.38 angol nyelvû progit, és lehúztam vele a házhûtõ ventilátor fordulatát 60%-ra, mert így csendesebb és ez is elég. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy újraindítás után automatikusan 60%-on járassa a hûtést, mert most minden bekapcsolás után "manuálisan" újra be kell állítanom a kívánt fordulatot. Nem nagyon ismerem ezt a programot, úgyhogy jól jönne a segítség, mert fel akar szállni a gépem. Mit és hol kell beállítani még? Vagy esetleg valami más szoftveres lehetõség? A proci hûtõjét egyébként a C'N'Q-ra bíztam, azzal nincs gond.
Köszke!
AMD Athlon 64 x2 5400+ 2.8 GHz/Gigabyte GA-M68M-S2P/Sapphire Radeon HD5570 1Gb GDDR3/ WD 80Gb P-ATA, WD 500Gb S-ATA II /2x2Gb kingston dual 800 MHz /Win 7

0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó