Ugrás a tartalomhoz

Ha nem tudnál bejelentkezni, kattints ide.

Routerek, switchek, access pointok a hálózatban


  • Please log in to reply
2161 válasz erre a témára

#101 angel22

angel22
  • Vendég

  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2009. október 8. 12:58

IDÉZET(Csaba_# @ 2009. október 8. 13:42) Üzenet megtekintése
A készüléken nincs univerzális repeater mód. A TP link -en belül, be kell állítani a WDS bridge módot, ahol meg kell adni az AP fizikai címét. Wireless --> Wireless Settings --> [x]Enable Bridges
A repeater mód beállításánál, a client mód beállításait kell használni (Site Survery).
Az 5 GHz-s A üzemmód és a 2,4 GHz G üzemmód nem összekeverendõ.



És melyik routert ajánlasz hozzá ami n is és tudja ezt a WDS dolgot is?
TL-WR541G ezt már oda adtam unoka báratyámnak mert ez stabilabb volt mint a belkin okosság.

Mindenképpen egy új routert szeretnék ezért kérnék tanácsot amivel az AP is menne.

Amiben ADSL 2 modem van abba miért nincsen ez a WDS cucc?
Mert ha egy készülék lenne az lenne a legjobb.

#102 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. október 8. 22:16

Ez kombó modem-routereket, már csak azért sem ajánlom, mert ADSL-en kívül másfajta internetet nem tudsz vele megosztani, ugyanis nincs WAN portjuk, továbbá ha valamelyik modul elszáll, akkor se modemed se routered. Arról már nem is beszélve, hogy az ADSL szolgáltatóddal való kompatibilitás nem 100%-ig garantált.

Manapság már nem érdemes olyan router-t venni, amin nincsenek gigabites LAN portok. Illetve az N szabványt nem támogatja.

De minden pénztárca függõ, így azt kéne elõbb tudni, milyen árkategóriában gondolkodsz?
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#103 angel22

angel22
  • Vendég

  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2009. október 9. 11:30

IDÉZET(Csaba_# @ 2009. október 8. 23:16) Üzenet megtekintése
Ez kombó modem-routereket, már csak azért sem ajánlom, mert ADSL-en kívül másfajta internetet nem tudsz vele megosztani, ugyanis nincs WAN portjuk, továbbá ha valamelyik modul elszáll, akkor se modemed se routered. Arról már nem is beszélve, hogy az ADSL szolgáltatóddal való kompatibilitás nem 100%-ig garantált.

Manapság már nem érdemes olyan router-t venni, amin nincsenek gigabites LAN portok. Illetve az N szabványt nem támogatja.

De minden pénztárca függõ, így azt kéne elõbb tudni, milyen árkategóriában gondolkodsz?


Árkategória egyelõre nem számít mert az n -es router maga 15000 Ft nem láttam olyant amin 3 Anterna van.
Nézegetem ASUS rotereket is de azok nagyon drágák már.
Ha lenne már 15000 FT körül amit írsz hogy n es és gigabites LAN portok az jó lenne.

Én egyet találtam ami tejesíti azt: TP-Link TL-WR1043ND Wireless-N gigabit router  Bruttó ár : 26,900 HUF
Garancia : 3 év(http://www.origocomp.hu/)
De ez elég húzós már. Tudom a legjobb de ezt találtam én.



#104 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. október 9. 12:11

Vagy van ez. Edimax BR-6574n
http://www.argep.hu/product_836010.html
http://www.depo.hu/edimax/br-6574n

#105 angel22

angel22
  • Vendég

  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2009. október 9. 14:37

Ez már jobb ár ez a EDIMAX és ezzel akkor biztos menne az ismétlés (WDS)?

#106 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. október 9. 17:00

Funkció: Wireless Router
Támogatja az AP , AP Client , Bridge , WDS és Ismétlõ módot

arrow.gif http://www.a4team.hu/product/view/40112

Egyébként a korábban linkelt céges honlapon is rajta van.

Feature

• Complies with 2.4GHz IEEE802.11n and IEEE 802.11b/g standards
• Complies with IEEE802.3/802.3u/802.3ab 10/100/1000Mbps Ethernet standards
• Supports EZMax Multi-language Setup Wizard
• Supports EZView management
• Supports NAT/NAPT IP sharing
• WAN Protocols: PPPoE/Static IP/PPTP/DHCP/L2TP
• Supports advanced 2T3R MIMO technology to enhance the throughput and coverage range significantly
• High speed data rate – up to 300Mbps.
• Supports Virtual Server and DMZ
• Supports Wi-Fi Protected Setup ( WPS ) with reset button
• Supports 64/128-bit WEP encryption and WPA-PSK, WPA2-PSK security
• Supports WMM function to meet the multimedia transmission requirement
• Supports WDS and Universal Repeater mode
• Supports Special Applications (Port Triggers)
• Supports DDNS (DynDNS, TZO), and QoS
• Supports VPN pass through (IPSec/PPTP)
• Supports MAC/IP filtering and URL blocking
• Supports DHCP server and Anti-Dos firewall
• Web user interface (remote configuration)
• Firmware upgradeable

#107 angel22

angel22
  • Vendég

  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2009. október 10. 20:37

Köszönök mindent!

#108 sugarbabylove

sugarbabylove
  • Látogató

  • Hozzászólás: 104

Elküldve: 2009. október 16. 20:51

Üdv!

Bocsánat az elég láma kérdésért előre is.  ani_wink.gif  Szóval adott egy tv network lan net és egy tp-link tl-r860 as router.
A router képes lesz megosztani ezt a netet? Vagy ez a tv networkos lan net milyen protokollt használ?


Előre is kösz.

Ja és van egy másik router is. Egy SMC 7004VBR. Ezzel esetleg müködne?
"Mindegy mi van elrejtve, csak az számít, amit teszek"

#109 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. október 16. 21:09

PPPoE + Relay

Állítólag a TP-Link -ek alkalmasak ennek a szabványnak a kezelésére. Élesben nem teszteltem, de egyik ismerõsöm aki TV Network LanNET elõfizetõ (Debrecenben), megkérdezte az ügyfélszolgálatukat, és a TP-link -et ajánlották.
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#110 sugarbabylove

sugarbabylove
  • Látogató

  • Hozzászólás: 104

Elküldve: 2009. október 16. 21:33

Kösz szépen. Ez a relay mit takar?
"Mindegy mi van elrejtve, csak az számít, amit teszek"

#111 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. október 17. 14:48

Hölgyeim, és Uraim! Ez az 1 000 000 Ft-os kérdés. Aki tudja a választ nyomja a gombot, MOST!  biggrin.gif
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#112 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. október 17. 15:01

Kérdés, hogy az összeget az én számlámra vagy a Googléra utaljátok.  laughing.gif
PPPoE Relay
http://tools.ietf.org/html/rfc3817

#113 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. október 17. 15:20

Bocs, de egy egy MAGYAR kvízjáték, ahol a hivatalos nyelv is az.  tongue.gif
Márpedig magyar nyelven semmilyen definíciót nem találni róla, amit IT mérnökökön kívül, földi halandó is megért. Még akkor se, ha "tönkreguglizod" magad.
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#114 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. október 17. 15:33

Tökmindegy. Úgysem adtatok volna egy fillért sem.  tongue.gif  laughing.gif
Akkor a gyakorlati részről annyit, hogy nem árt, ha tudja ezt is a router.
Ellenkező esetben ha a szolgáltató PPPoE Relay módon szolgáltat, nem tudod használni az erre képtelen routered.
A TvNetWorköt szidják ezzel kapcsolatban.

#115 MSI

MSI
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 452

Elküldve: 2009. október 28. 10:32

Sziasztok. Router tûzfalának beállításával kapcsolatban van kérdésem.
A NAT tûzfalnak háromféle beállítást lehet megadni:
-Endpoint Independent
-Address Restricted
-Port And Address Restricted

Külön a TCP-re és külön UDP-re. Lefordítani le tudom õket, csak még így sem igazán értem, hogy mit takarnak. Melyikre érdemes állítani õket? Most mind a TCP mind az UDP Port And Address Restricted-en van, de ez nem a gyári beállítása.
MSI P965Platinum, Intel Core2 Duo E6300, 3 GB DDR2 DualChannel, Sapphire HD5750, WD 320GB SATAII 16 MB cache, Samsung P2470HD

#116 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 14. 19:10

No, végül is beruháztam egy Edimax BR-6574N routerbe; mert bár drágább, mint a TP-Link 941ND, de gigabites LAN-portjai vannak, kitûnõ az ár/érték aránya és a PC World szeptemberi tesztjét is megnyerte. Csakhogy ezzel sem klappol minden.
Adott két gép. Az egyiken Windows XP fut, a másikon Windows 7. A router össze van kötve a kábelmodemmel (UPC netünk van), a modemhez pedig mindkét gép egy-egy kábellel csatlakozik: az XP-s gép Cat5e, a Windows 7-et futtató gép Cat6 patch kábellel. A routerhez adott CD-n lévõ program sajnos használhatatlan, mert az alapértelmezett jelszó cseréjénél (ami kötelezõ a továbblépéshez) állandóan megáll az egész, majd kisvártatva közli, hogy ellenõrizzem a kapcsolatot, holott a gép csatlakozik a routerhez, és net is van. (A CD-s beállítás már a TP-Link modemnél sem mûködött a múltkor, ott is valami kapcsolódási hibára hivatkozva szállt el az egész.) Szóval böngészõn keresztül állítottam be a routert. Az egyik probléma az, hogy az XP-s gépet (amelyrõl a beállításokat végzem) valamiért mintha nem látná a router. A getmac 2 MAC-címet is kiír, bármelyiket próbálom beállítani itt a 192.168.2.101-es belsõ IP-hez, nem jutok eredményre: net mindig van, viszont például az EZ View résznél nem látom a gépet, mint ahogy sehol máshol sem a router beállításai között. Ha csatlakoztatom a Windows 7-es gépet, azt általában mindenütt látja; s bár a port forward ott sem mûködik (ez az én istenverte vesszõparipám), legalább a Special Applications hatására kinyílik a kívánt port.
A probléma leginkább az, hogy az XP-s gépen is ki kellene nyitnom egy portot, de ezt nem tudom megtenni, hiszen a routernek hiába mondom, hogy a 192.168.2.101-es belsõ IP-hez tartozó gépen (ami az XP-s gép) nyíljon ki a port, nem történik semmi. Nyilván azért, mert a router nem látja az XP-s gépet, nem is tudja, milyen belsõ IP tartozik hozzá, viszont a beállításokat errõl a géprõl végzem és net is van rajta.  fool.gif
Mit csinálok rosszul? Már szinte mindent kipróbáltam, mégsem jutok eredményre. Vagy vásároljak fel egy komplett routerszállítmányt, hátha a sok ezer útválasztó között akad egy, amelyik végre normálisan mûködik?

#117 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. november 14. 19:15

  1. Router lemezének kihajítása;
  2. Reset;
  3. Firmware-frissítés;

MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#118 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 14. 19:20

A router lemezét nem hajítottam ki, mert ha vissza kell vinnem, még kellhet. Nem említettem, de a firmware-t frissítettem, semmi változás. A router minden beállítás alkalmazása után újraindítja magát, így arra sincs gondom.
Egyébként most a Windows 7-es gépbe beraktam a lemezt; és láss csodát, simán le tudtam cserélni a jelszót és a router varázslója is lefutott.  blink.gif Ennek vajon mi az oka? Nem lehet, hogy az, hogy a UPC eredetileg az XP-s gép hálókártyájára küldené a netet? Mert másra már nem tudok gondolni.

#119 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. november 14. 19:39

A UPC MAC alapján azonosít.
  • Ha a modem a WAN-ba van dugva, akkor klónozni kell az eredeti kliens címét.
  • Ha a LAN-ba dugod, és aktív a DHCP, akkor gáz lesz,
  • ha viszont ki van kapcsolva, akkor csak az eredeti gép kap internetet, a másik nem.

MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#120 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 14. 19:56

A modem a WAN-ba van dugva, MAC-címe az eredeti gép MAC-címe, de ha 000000000000 a router MAC-címe, akkor is van net mindkét gépen. Viszont az Active DHCP Clients List alatt csak a Windows 7-es gépet látom, akármit csinálok.  blink.gif

=================

Helyzet a következõ: be van állítva az XP-s gép MAC címére a 192.168.2.100-as belsõ IP, a Windows 7-es gépre a 192.168.2.102-es IP. A gépeket többször újraindítottam, és most ott tartok, hogy az Active DHCP Clients List alatt megjelenik mindkét gép; bár a Windows 7-et futtató (legyen ez a 2-es) gép mindenképpen megjelenik a listában, akkor is, ha ki van kapcsolva; az 1-es gép meg csak akkor jelenik meg, ha be van kapcsolva. További érdekesség, hogy az EZ View alatt csak a 2-es gép jelenik meg, ha be van kapcsolva, az 1-es gép meg mintha nem is létezne. A portnyitás nem mûködik, a Special Applications résznél most már akárhogy állítok be akármit, zárva marad mindkét port mindkét gépen.
Mit kellene csinálnom? Újraindítani mindkét gépet minden beállítás után? Nem hiszem, hogy sokat segítene. Az az alapvetõ baj, hogy egy ilyen router beállításával nem lehet ennyi idõt eltölteni, ha ilyen sok próbálkozás után még mindig nem mûködik normálisan, akkor valószínûleg problémás. Vissza is vinném, de félek, hogy itt már valami más probléma is lehet. Nem akarom elhinni, hogy már a második problémás routert fogom ki. Viszont én mindent úgy állítottam be, ahogy a nagykönyvben meg van írva: 1 MAC cím az egyik belsõ IP-hez, egy másik a másikhoz, és várnám, hogy mûködjön. Mintha ez már múltkor sem igazán mûködött volna, bár emlékeim szerint ott nem volt gond az address reservationnel, inkább az volt a gond, hogy a portnyitás nem mûködött. Csak annyit szeretnék, hogy a két gép kapjon egy-egy belsõ IP-t, menjen a DHCP, és egy-egy port (különbözõ portokról van szó) legyen nyitva a két gépen (az egyik az egyiken, a másik a másikon, de ne legyen kavarodás, tehát az egyiken csak az egyik, a másikon csak a másik port legyen nyitva). Vagy olyan nagyok az óhajaim, hogy már a második router adja be a kulcsot? Nem értem.  sad.gif

#121 arpsoft

arpsoft
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.679

Elküldve: 2009. november 15. 09:32

A MAC beállításokat felejtsd el. Rakjál a gépekre fix ip-t, a routeren klónozzad az eredetileg is beregisztrált hálókártya mac címét. A portot pedig inkább virtual serverrel nyissad, ha tudod, melyik gépre kell küldeni a forgalmat.
Ha egy problémát nem lehet megoldani, akkor meg kell kerülni. Ha azt sem lehet...

#122 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 15. 16:28

Beállítottam az IP-címeket kézzel, valamint egy-egy portot a virtual server résznél megnyitottam a gépeknek, de így sem jó. Mindkét gépen van net, de az egyik port (aminek csak a 2-es gépen kéne nyitva lennie) nyitva van mindkét gépen, a másik port (aminek meg csak az 1-es gépen kellene nyitva lennie) meg mindkét gépen zárva van. Miként látható, hajszálra ugyanaz a probléma, mint a TP-Linkkel. (Mondjuk ott legalább az Address Reservation mûködött.)
IDÉZET(Fujitsu @ 2009. október 4. 18:08) Üzenet megtekintése
Kipróbáltam, úgy sem mûködik. Az 1. port mindkét gépen nyitva, a 2. port mindkét gépen zárva. Gondolom, ez nálad nem így mûködik, úgyhogy csere.

Nehéz lenne szabadulni a gondolattól, hogy valami a gépekkel nincs rendben. Viszont akkor meg miért van az, hogy az egyik port nyitva van mindkét gépen? Annak meg eléggé csekély az esélye, hogy egymás után két olyan routert fogjak ki, amelyik ugyanazzal a problémával küzd, nem igaz?  sad.gif Szerintetek mi lehet a gond? Egyébként ha csak az 1-es gépnek nyitok meg egy portot, akkor az mindenhol zárva marad. hmm.gif

#123 KGigi

KGigi
  • Veterán

  • Hozzászólás: 10.903
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 2009. november 15. 21:49

UPnP megy a routeren és a gépeken?
"Violence is the last refuge of the incompetent."  /I. Asimov/ | "A Windows tűzfal biztonsági okokból letiltotta a következő alkalmazás futását: Windows tűzfal."

#124 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 15. 22:01

A routeren biztosan megy, a gépeken nem tudom, hogy megy-e. Az EZ View rész alatt, ahol elvileg az aktív UPnP eszközöket sorolja fel, csak a 2-es gépet látom, illetve egy N/A nevezetû valamit, aminek a belsõ IP-je megegyezik a 2-es gép belsõ IP-jével.

#125 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. november 15. 22:18

Az UPnP-t alkalmazásonként kell engedélyezni. Vagyis az adott hálózati alkalmazás beállítási közt található meg valahol.
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#126 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 15. 22:27

Nem egészen világos, hogy ennek most mi köze az egészhez. Egy-egy portot szeretnék megnyitni, és meg is nyílik, csak az a baj, hogy az a port, amelyiknek a 2-es gépen kellene nyitva lennie, mindkét gépen nyitva van, amelyiknek meg csak az 1-es gépen kellene nyitva lennie, egyik gépen sincs nyitva. Magyarán tehát a router az 1-es gépen is tud portot nyitni, csak az a baj, hogy nem megfelelõ portot nyitja ki. Nem tudom, hogy a UPnP eszközöknél miért nem látom az 1-es gépet, illetve mit takar az az N/A nevezetû akármi, és könnyen lehet, hogy éppen ez a probléma forrása. Csakhogy egyik gépen sem fut semmi olyan program, amihez szükség lenne a UPnP-re, simán csak az operációs rendszer és egy böngészõ, amellyel tesztelem, hogy nyitva van-e a port.

#127 KGigi

KGigi
  • Veterán

  • Hozzászólás: 10.903
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 2009. november 15. 23:37

A Windows Tûzfalnál minden rendben van a nem látható gépen?
"Violence is the last refuge of the incompetent."  /I. Asimov/ | "A Windows tűzfal biztonsági okokból letiltotta a következő alkalmazás futását: Windows tűzfal."

#128 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 16. 00:33

Le van lõve, helyette Comodo tûzfal van, de a tesztelés idejére azt is ki szoktam kapcsolni.

Hehh, semmit nem módosítottam (éjszakára ki voltak kapcsolva a gépek), s most a 2-es gépen a megfelelõ port nyitva, a másik zárva; az 1-es gépen meg mindkét port nyitva. Na, ezt magyarázza meg nekem valaki.  roll.gif (Egyébként a TP-Linknél is voltak ilyen "csodás gyógyulások", hogy valami egyik gépleállításról a másikra rendbe jött, de ott is mindig volt valami, ami nem mûködött.)

#129 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 17. 21:32

Ha a 2-es gép ki van kapcsolva, akkor az 1-es gépen mindkét port zárva. Hajszálra ugyanaz tehát a probléma, mint a TP-Link routerrel. Nem akarom elhinni, hogy ennek is ugyanaz a baja. Úgy tûnik, mintha az 1-es gép nem lenne aktív UPnP eszköz, legalábbis minden jel erre mutat.
Miben különbözik hát a 2-es gép az 1-estõl? Az egyiken XP van, a másikon Windows 7. Más, az ügy szempontjából jelentõs különbséget nem tudok megemlíteni. Illetve hát még az tény, hogy a UPC eredetileg az 1-es gép hálókártyájára küldené a netet; nem tudom, ennek van-e bármi köze is az ügyhöz (én józan ésszel azt mondanám, hogy semmi, de ettõl még lehet ez a probléma forrása). Jó kérdés, hogy ha a 2-es gép be van kapcsolva, miért van nyitva mindkét port az 1-es gépen.
Azt hiszem, talán az lenne a legjobb, ha visszavinném a routert; de most már komolyan félek, hogy nem tudok olyan routert venni, ami normálisan mûködik. Magyarán tehát attól tartok, valami más állhat a probléma hátterében. De micsoda? Gondolkozzunk logikusan: ha bármi akadályozná a portok kinyitását az 1-es gépen, miért van az, hogy a 2-es gép bekapcsolt állapotában nyitva van mindkét port? Miért van nyitva az 1-es gépen a 2-es gép portja? Olyan ez, mintha a router megnyitná az egész hálózaton mindkét portot, de a 2-es gépnek csak a megfelelõ portot nyitja, az 1-es géppel meg nem tud mit kezdeni, ezért oda forwardolja mindkét portot. Másra már nem tudok gondolni. Viszont akkor még mindig marad a kérdés, hogy a 2-es gép kikapcsolt állapotában miért nem forwardol a router.  blink.gif
Ez lenne a normális mûködés? Vagy ezek az "olcsóbb" routerek tényleg ennyire szarok, hogy ilyen kis nüánszokat el kell nekik nézni?

========

Hm, úgy tûnik, az a gond, hogy az 1-es gépen XP van. Nem látja a routert! Ha jól sejtem, látnom kéne a routert a hálózati beállításoknál, de nincs ott! Már mindent elindítottam, ami a UPnP-vel kapcsolatos, semmi változás.  sad.gif

#130 Soma01

Soma01
  • Veterán

  • Hozzászólás: 2.000

Elküldve: 2009. november 17. 22:44

Szerintem, mennie kellene rendesen. Nekem megy rendesen. Szerintem nem kell semmilyen hókuszpókusz. Próbáld, úgy, hogy csak az UPNP van bekapcsolva a routeren. Meg úgy is hogy ki van kapcsolva.

#131 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 17. 22:47

Valószínûleg jó a router, de az 1-es gép nem látja a hálózati helyeknél. A nyakam rá, hogy ennek az egésznek köze van ahhoz, hogy a CD-s konfigurálás nem megy az 1-es géprõl, csak a 2-esrõl. Nem tudom, miért, én minden szolgáltatást elindítottam, ami kell a UPnP-hez, mégsincs változás. Valamit tud a 2-es gép, amit az 1-es nem, és ezt kellene kiderítenem.

#132 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. november 17. 22:51

Ha nem látja a hálózati helyeknél, akkor tûzfalgondja van, vagy el van tolva a Windows.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#133 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 17. 22:59

Hát, képzeld, nem látja. Minden tûzfalat lelõttem. A Windows a helyén van, nem toltam el semerre.

Itt egy kép, hogy szemléletesebb legyen. Ami elsõre szembetûnik, hogy a csomópont típusa a Windows 7 szerint hibrid, az XP szerint ismeretlen.

#134 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 19. 20:04

Nem lehet, hogy trágya a hálókártyám? Mert már mindent megpróbáltam, mégsem megy a UPnP. A Windows elvileg futtatja, minden program azt mondja, hogy be van kapcsolva, mégsem megy. Innentõl kezdve szerintem ez hardveres eredetû probléma. hmm.gif

#135 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. november 19. 20:05

Rakj be egy live linuxot, elválik.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#136 Fujitsu

Fujitsu
  • Veterán

  • Hozzászólás: 6.674

Elküldve: 2009. november 19. 20:49

Logikus.  smile.gif Kösz a tippet!

#137 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 25. 15:15

Ma bekötötték nálam a 15/7,5 megás optikaikábeles netet (T-Online Optinet Családi). Minden nagyon szép, minden nagyon jó! Csak a HG850a kütyühöz nincs hozzáférés. A kütyü modem, IP telefon, 3 TV és egy számítógép csatlakozási hellyel rendelkezik. TV rész nálam nem üzemel (nem kértem az IPTV-t). A gond az, hogy a WGR614 v6 routeren próbáltam beállítani a szükséges portforwardokat, de pár címnél azt írja, használatba van (pld. 46956). Ez még a kisebbik baj, de nem működik a dyndns sem. A routeren hiába állítom be a címfrissítést, a másik kütyün kellene. A szerelők azt mondták, ez jelen esetbe csak modemként funkcionál, minden továbbit a routernél kell beállítani. Nincs hozzá szükség hozzáféréshez mert nem kell semmit állítani. Ha nem működik jönnek és cserélik. Valóban, a cstlakozás hasonlóan történik mint egy sima modem esetében. Csak épp kívülről nem érem el a gépeket. Nem csak a dyndns névvel, de az IP címmel sem jutok be. A belső hálózat rendben működik. Ott nincsenek problémák. Végül is azt a pár portot ki tudtam kerülni/átállítani.
Valakinek tapasztalata a HG850a kütyüvel?

Egy orosz oldalon olvastam egy leírást, ahol a Lan2,Lan 3 portokat elvette a TV-től és a routernek adta. De az ott megadott elérési adatok itt nem működnek. A Lan4-et nem szabad. Akkor már észreveszi a szolgáltató a beavatkozást.
KeLa

#138 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. november 25. 15:50

hmm.gif A francba, pedig pont vártam, hogy esetleg jövőre vagy azután mifelénk is elcsordogál ez az optikai kábeles net és IPTV.
Ennyiből pontosan nem ismerem, de azt kétlem, hogy csak úgy egyszerűen modem lenne a kütyü. Nem csak a típusjele utal rá, hanem ez valójában egy home gateway, ami router feladatokat is ellát.
Hogy mit lehet állítani, mit nem, azt sem tudom, de a nem üvegszálas, hanem ADSL-es hasonló Thomson és Pirelli HGW-ken be tudsz lépni a router konfig felületére, igaz nem admin joggal, hanem csak PowerUserként.
Ott állíthatsz port forwardot, van amelyiknél DynDNS-is van, meg esetleg ha az kell DMZ.
Nekem a VoIP van letiltva, és nem is lehet az 5060 portra portforwardot beállítani a virtual serverben, de nem érdekes ha van outbound proxy a szolgáltatónak, vagy van azért még egyéb port is azon kívül.  ani_wink.gif
Elképzelhető, hogy a szerelők csak leráztak, és meg kellene szerezned a PowerUser belépési azonosítót, jelszót és a kütyü IP címén belépni a konfig felületre.

Esetleg javasolhatom a T-Home fórumokban kutakodni, segítséget kérni. http://forum.t-home.hu/mvnforum/index

#139 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 25. 16:34

Igen! Ez alapból egy hasonló kütyü mint a pirelli (az volt előtte). Cak mint azt, ezt is megbűvölte e T-... a négy portból hármat az IP-TV részére lefoglalt. Elméletileg a mögé rakott routerrel mindennek menni kellene (írja/mondja a T-..).
Sajnos még nem találtam rá a router címére sem. Ha közvetlen a kütyübe kapcsolódok akkor 192.168.1.1 amit látok az IPconfig/all parancsal. Az orosz oldal 192.168.1.100-at, máshol 192.168.100.1 mond de az sem jön be.

Sajnos a huawei.com oldalon sem mentem semmire.
KeLa

#140 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. november 25. 16:54

Sajnos akkor sok saját tippem nincs, ha ismerted a Pirellit.
Akkor ezek szerint az ottani default azonosítót, jelszót és  IP címet próbáltad. Az ADSL-es HGW a 192.168.1.254 címen van, akár Pirelli, akár Thomson. Persze nem kell, hogy itt is így legyen.
Csak azt tudom javasolni, hogy a linkelt fórumon próbálkozz az optikai topicokban. Nem ma indult már ez a szolgáltatásuk, biztosan felmerült egy és más..
Segítőkészek a tagok is, de a matávos moderátorok és egyéb technikai hozzáértők is.

Azt nem nagyon értem, miért kell 3 LAN portot lefoglalni az IPTV-nek.  roll.gif
Izé, nem adtak semmi leírást? Amit az ADSL-eshez adnak, ott ilyen alap adatok le vannak írva, mint jelszó meg IP cím. blink.gif
Az ipconfig /all megmutatja a router címét, ha az átjárót és a DNS szervert nézed, és DHCP-n kapod az IP-det.

#141 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 25. 17:59

Ahogy bogarásztam a netet, csak orosz fórumokon talni a tipust. Ott viszont elég sokféle elérési cím szerepel. Nekem egyik sem jön be.

Van egy lap, képes ismertető, mi micsoda, méret feszültség stb. De semmi hívatkozás arra, hogy valami belépési cím is lenne. Annyit tudni, hogy központilag menedzselik, úgy töltődött le minden ami ahhoz kell, hogy legyen net. Majd úgy kellett a belépést configolni mint egy normál modemnél. Win hálózatbeállítás, stb.

Néztem a fórumot, nyoma sincs ilyen kütyünek. A prohardveren tett fel egy srác 12-én hasonló témába kérdést de semmi válasz. Nem régen kezdték még a bekötéseket. Az utcába három vagy négy házat kötöttek be, kb. felét csak.  Érdekesség képpen most a Netgear routert sem találom. Se a routerlogin.net sem az ip alapján nem találni.

A Pirellinek sikerült az eredeti gépkönyvét megtalálni a neten. Egész jó cucc lett volna, főleg aki linuxba járatos. Mert rettenetesen sok mindent lehetett nála átprogramozni. Például az usb csatlakozója működhetett volna mint printer csatlakozás. Sajna a T-.. nagyon lekorlátozta annak is a hozzáférését. A szomszéd házba van egy srác aki korábban T-.. dolgozó volt és ismeri azt a két szerelőt akik nálam jártak. Megkérdezte őket a dologról és azt mondták, tudomásuk szerint csak központi hozzáférés van, mert egyébként meg lehetne buherálni, hogy mégis legyen IPTV. Bár nem hiszem el! három éve próbaként volt nálam IPTV és a szet top box is telefonhívásra lett élesítve/letöltve rá a szükséges cucc. A belépési adatokat a srác sms-be kapta. A hozzá tartozó router viszont nem volt levédve. Ahhoz megkaptam a belépési adatokat. Ott 2 TV és 2 gép volt alapból. Ez a router is úgy lett élesítve! Telefonon bemondott a srác a munkalapról valami kódot és közölték, 20 perc múlva meglesz a vonal. Úgy is volt, egyszer csak elkezdtek a ledek éledezni. Addig csak a power led világított.

Találtam a neten egy UPNP Router Port Mappig progit, összesen 204K és nem kell telepíteni. Már csak rá kellene jönni a használatára, vagyis a kütyü IP címére.
KeLa

#142 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. november 25. 18:31

Úgy gondoltam, hogy nem a napokban kezdték ezt az Optinetet, ha más nem kísérletileg.
Tényleg nem nagyon van a neten semmi, a Huawei honlapján se látom, csak pl. a HG550-et.
Ott azt mondják a default IP 192.168.1.1, a default user/password meg egyaránt admin.
Na persze ezt biztos hogy nem hagyta így a T-Home, mert admin jogot tuti nem ad hozzá, hogy belepiszkálj a VoIP-ba és egyebekbe. laughing.gif De poweruser jog azért kellene. Ez 3play szokott eddig lenni, de nincs garancia, hogy itt is meghagyták, pedig ez a 3in1 egyfajta kifejezése náluk, hogy net-IPTV-VoIP.
Ha DHCP-n kapod tőle a netet, akkor mégiscsak látni kell a DHCP szerver és átjáró IP címét.
Amikor ezeket az IP címeket a böngészőbe beírod, bejelentkező ablakot sem dob?
Nem tudom, lehet-e egy netes kütyüt így odaadni, hogy ne férj hozzá semmihez. Ha meg igen, akkor legyen olyan transzparens a net felé meg a szolgáltatód szervere felé, mint egy ADSL modem, és azt teszel mögé, amit akarsz. Így volna logikus. Különben meg Fogyasztóvédelem vagy nem tudom.
Ha a HGW-ből egy modemet fabrikáltak, akkor az legyen modem. Szerintem meg azért ez mégiscsak gateway és router, még ha a TV vagy VoIP része le is volna tiltva.
Tényleg a T-Home fórum marad, semmi más.  annoyed.gif

-----

Na belenéztem az Optinet fórumba. Részben más kicsit ez az üveg technika.
Azt írják ebben a HGW-ben tényleg nincs router, valóban 3 LAN port van az IPTV-nek, 1 az internetnek, és csak 1 gépet köthetsz rá. arrow.gif Itt írták
http://www.optika.t-home.hu/hogyan-hozzuk-el.html
Viszont ajánlgattak hozzá néhány routert. Addig még nem jutottam, meg hogy mi lehet akkor a tieddel a baj.

#143 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 25. 20:28

Beszéltem telefonon az ügyfélszolgálattal és azt mondták, ez nekem csak modemként mûködik és ezért nem is tudok belemenni. A mögé rakott routernek mûködnie kell. Most azzal szenvedek, hogy valahogy bejussak a Netgear routerbe mert nem találom azt sem. A routerlogin.net és a 192.168.1.1 esetén is a netgear.com jön be, vagyis egy nem létezõ oldala. A szerveremrõl eltünt a net, a belsõ hálón elérem ugyan.
Most router nélkül csatlakoztam hozzá és alapértelmezett átjáró itt is a 192.168.1.1 akár csak a Netgear esetében. Ezért nem tudok belépni a routerbe. Pedigg ott át tudnám állítani a címet, hogy ne legyen ütközés.
Mikor délbe összeraktam, simán beengedett többször is. Elkellett menni itthonról, kikapcsoltam a gépet. Mikor hazajöttem már a szerveren nem volt net és nem tudok azota sem belépni a routerbe.

Sajnos net nélkül meg nem lehet újabban belépni a routerbe. Kellett nekem firmwaret frissíteni.
KeLa

#144 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. november 25. 21:32

Igen, ez a Huawei tényleg csak egy modemként mûködik. Eleinte csak analógiaként írtam utánanézés nélkül.  blush.gif
A Netgearnek 192.168.0.1 default IP címet írnak. De próbálhatsz mást is, míg be nem jön.
Legjobb ha a gépeden, amivel állítod a netmaszkot 255.255.0.0-ra állítod, az IP cím pedig legyen mondjuk 192.168.0.5. Utána meg majd beállítod, amire kell, csak tudj belépni a router konfigba.
Kell persze még a password is. http://www.default-password.info/netgear/
Firmware frissítés után vagy defaultra állt, vagy nem, de inkább nyomj neki egy resetet, hogy biztosan úgy legyen.

#145 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 26. 06:02

Na végre sikerült belépni. Éj szakára mindent kihúztam belőle és nagy nehezen beengedett. Nekem 192.168.1.1 volt, most átállítottam 192.168.0.1-re. A baj, hogy csak egy gépen van net. A Huawei lan1 megy a router lan1-be. Lan2-be ez a gép és itt van net. Lan3, lan4 látszik a belső hálón és elérhető de azoknak nincs net. Agyik server 2003 a másik W7 oprendszerrel van. Próbáltam a Huaweit modemként értelmezni és a routerbe beállítani a belépési adatokat, de nem működik. Ha a Huaweit lan1-et a wan portba dugom, sehol semmi.
KeLa

#146 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 26. 07:42

Végül is megoldódott a probléme. Frissítettem a router firmwarét és most szabályosan a Huawei lan1 megy a router wan portba, a router jelentkezik ki/be. Megy a helyi háló is. Most elkezdem a portforwardokat beállítani. Megy a router dydns frissítése is elméletileg. Próba majd a portok beállítása utánn.
KeLa

#147 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 26. 08:33

Érdekes IP címem van! 145.236.27.xxx. A port átirányítások mûködnek rendesen, nincs ütközés. A dyndns is mûködik, frissül rendesen.
A Pirelli elõtt vagy két évig használtam a Netgeart majd talonba került tavaly õsszel. Most a lejárt hûség utánn ezt a kedvezõbb csomagot választottam, de a Huaweinek csak egy portja van. Tényleg úgy mûködik mintha csak modem lenne. Valószínûleg valami beragadhatott korábbról a routerbe, mert még a hard reset sem oldotta meg a problémát. A Win 7 is emlékezhet dolgokra, mert csak olyan gépen sikerült elérni a routert amin sose csatlakoztam hozzá korábban. Vagy a Netgear oldallal van baj. Bár végül net nélkül is sikerült elérni, tehát a Netgear oldal nélkül, de már csak az új firmware esetében. Mostmár minden a régi, csak a sebesség jobb!

Köszi SkyBird!


KeLa

#148 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. november 26. 10:55

Az a t-online-os IP cím.
Valamikor nézegettem én azt az optikais honlapot is, csak nem foglalkoztam vele pontosan milyen HGW-t adnak, és hogy hány portja van. Még nem volt aktuális.
Tényleg csak egy sima modemként funkcionál gyakorlatilag, de akkor meg funkcionáljon is úgy a routereddel.  smile.gif
Másnak is volt egyes routerekkel problémája valami okból az Optinettel, de a lényeg, hogy a tied megoldódni látszik.
Elsõ pillanatban elég negatívnak tûnt az új technika, hogy te jó ég, ez tényleg ilyen lesz.  roll.gif Akkor mégsem annyira vészes, csak legfeljebb kell még egy kütyü, egy router, amit ebbõl a HGW-bõl kispóroltak vagy kiheréltek.


#149 KeLa

KeLa
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.155

Elküldve: 2009. november 26. 13:13

Maga a kütyü tényleg nem igényel semmi beállítást. Bár az orosz srácok feltörték és három portos routr lett belõle. Érdekesek ezek a routerek. Lányoméknak volt egy Dlink router (nemrég dobtam a kukába) kb két évig hsználták, majd költözés miatt állt vagy fél évet. A beállított jelszót elfeldték, a papírt elhányták a költözés során és többet nem tudtunk belejutni. Hiába reset meg akármi. Állandóan kérte a jelszót és nem állt vissza a gyárira. Darabik svichnek használtam de végleg megadta magát.
Mióta a netgear megmahinálta, hogy az oldalán keresztül tudsz belépni, már egyszer szívtam vele egy napot mire sikerült belépnem. Akkor találtam valmi segédletet amivel ez kiküszöbölhetõ volt. Valami pici cuccot kellet beletölteni amit a resetkor valószínüleg elfelejtett.
Ha a Huaweibe simán csatlakozok akkor az IP 80... akármi. A routerek eddig is 80 kezdetû címeket szedtek össze. Most fura ez a fajta IP cím. De az a lényeg, hogy mûködik minden rendesen. Portok, netes elérés, stb. Még az USD reconnectje is! Az is érdekes, hogy a firmware frissítés utánn, ahogy becsatlakoztam a wan portra, sehol semmi, akárcsak korábban. Úgy hagyva, elmentem kávét gyártani, megkávéztam kb. fél óra és volt net mind a három gépen. Szerencse, hogy a lan portos csatlakozással sikerült a frissítés!

Mostmár a routerlogin.net, a netgear.net, netgear.com 192.168.0.1 is mûködik. Nem lehetetlen, hogy az elõzõ firmware bugos volt.

Bátran bele lehet vágni az optinet csomagba, csak a routert kell elõtte felkészíteni, nehogy ütközés legyen. Hazai sebességtesztek egyike másika alapján inkább plusszos mint alatta a névlegesnek. Egyellõre, majd késõbb látjuk mi lessz. Azért érezhetõen gyorsabban jönnek be az oldalak és a feltöltés is elfogadható sebességgel zajlik. Ennek lányomék fognak örülni, elég sokmindent tárolnak a szerveren.
KeLa

#150 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.296

Elküldve: 2009. november 26. 15:39

Ezek a Netgear routerek nálam kimaradtak a képből, így egy kicsit először hüledeztem, hogy pontosan mit is akarsz a routerlogin.net-től vagy netgear.net-től.  laughing.gif
Nem semmi, hogy simán egy helyi hálós netről ne lehetne belépni a konfig felületre a lokális IP címével. De ez van.
A legtöbb ADSL modemnek is volt konfig felülete, bár inkább info jelleggel, és nem nagyon piszkáltuk. Talán egyről hallottam, amibe nem lehetett belépni.
Elvileg ebbe a Huaweibe is be lehetne lépni, de lehet, hogy nincs neki olyan két szintű megoldása, hogy admin és poweruser. Vagy ezért, vagy másért, de a T-Home inkább kiherélte, hogy ne tudjanak belepiszkálni, esetleg visszaélni bármivel. Ez lehet.

Szerintem mifelénk még nem lesz egyhamar Optinet, így esetleg teszek egy kitérőt a Digi felé. Ott nincs semmilyen hűségnyilatkozat, ahogy tudom. Így bármikor áttérhetek másra.
A netjük sem lassú, és nem is túl drága. A T-Home pedig inkább az új kuncsaftokat részesíti előnyben, ha nem tévedek.
Csak megszoktam már az IPTV kényelmét, előnyeit (PVR, TimeShift) az apró bosszúságokkal együtt.  smile.gif hmm.gif


10 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 10 vendég, 0 anonim felhasználó