Ugrás a tartalomhoz

Ha nem tudnál bejelentkezni, kattints ide.

BIOS-beállítások


  • Please log in to reply
176 válasz erre a témára

#1 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2008. december 20. 15:51

CMOS reset

Sokaknak gondjuk akad az alaplapjukkal, méghozzá olyan, amit egy CMOS reset-tel orvosolni lehet, vagy csak úgy gondolják. De mi is ez a CMOS reset dolog?

Az alaplap BIOS-ában van lehetőségünk beállítani a számítógép egyes részeninek működését legyen az memória vagy processzor. Amikor CMOS reset-et emlegetünk, akkor valójában ezeknek a beállításoknak a törléséről van szó, minden alapállapotba kerül. Hogyan is kell végrehajtani?
  • Első lehetőség a JP1 jumper átkapcsolása. Mindenki az alaplapja kézikönyvében nézhet utána, hogy melyik is ez a jumper. Mindenképp áramtalanítsuk (konnektorból ki, power gomb benyom) a számítógépet előtte!. A művelet úgy zajlik, hogy átrakjuk ezt a jumpert úgy, hogy a 3 tűpár közül az ellentétes oldalon lévő kettőt kösse össze. (Ha eddig 1-2 volt összekötve, akkor rakjuk át 2-3-ra.) Ha átraktuk a jumpert, akkor várjunk kb. 1 percig, majd tegyük vissza úgy, ahogy eredetileg volt, indíthatjuk is a számítógépünket, természetesen első utunk a BIOS-ba vezessen, hiszen minden bállított érték törlődött!

  • Másik lehetőség az alaplapi elem kivétele. Ehhez áramtalanítsuk a számítógépet (húzzuk ki a konnektorból, majd nyomjuk meg a power gombot), aztán óvatosan vegyük ki a gombelemet az alaplapból. Várjunk egy percet, aztán minden mehet vissza a helyére.
BIOS-jelszót is CMOS reset-tel a legkönnyebb törni.
Ha az 1-2 perc alatt nem törlődik a CMOS, akkor érdemes tovább is próbálkozni (félóra/óra).
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#2 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2008. december 21. 00:34

CMOS - Checksum error

Ha a fenti üzenetet kapjuk a géptől a "Szép, jó reggelt" helyett, akkor CMOS resethez kell folyamodnunk. Ilyen hibát előidézhet rossz tápegység, alaplap, memória, gyenge gombelem vagy bármilyen, a BIOS-t érzékenyen érintő dolog.

CPU uCode Loading error

A fenti üzenet valamirevaló jelentése az, hogy az alaplap nem képes felismerni a processzort. Ha így járunk, akkor kezdjük azzal - ha friss építésről van szó - hogy megnézzük, rendesen a helyén van-e a processzor. Másik lehetőség, hogy elkocogunk az alapunk hivatalos oldalára, és ellenőrizzük, hogy támogatja-e egyáltalán a lapunk az adott processzort. Ha nem, akkor kár küzdeni vele, nem fog működni. Viszont ha azt találjuk, hogy bizonyos BIOS-verzióktól már támogatott a CPU, akkor ne habozzunk BIOS-t frissíteni, természetesen kompatibilis processzor mellett.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#3 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2008. december 21. 00:53

BIOS-sípolások

Az itt felsoroltak nem 100%-osak, ettõl lehetnek eltérõek, de azért adnak némi támpontot.

Az AWARD BIOS jelzései:
  • Nincs hangjelzés. Elromlott vagy az alaplaphoz nem megfelelõen van csatlakoztatva a tápegység.
  • Megszakítás nélküli hangjelzés. Rossz a tápegység.
  • 1 rövid hangjelzés. Minden rendben.
  • 2 rövid hangjelzés. Jelentéktelen problémák adódtak. A BIOS felkínálja a CMOS Setup indítását, mely során kiigazíthatjuk az eltárolt hibás beállításokat. Ellenõrizze az adattároló és az alaplap közötti szalagkábel megfelelõ csatlakozásait!
  • 3 hosszú. A billentyûzet hibája. Indítsa újra a számítógépet!
  • 1 hosszú+1 rövid. Probléma van a RAM-mal.
  • 1 hosszú+2 rövid. Probléma van a videokártyával. Ez a leggyakrabban elõforduló hiba. Ebben az esetben ajánlatos kivenni a videokártyát a csatlakozójából, majd pedig visszahelyezni. Ellenõrizzük a monitor csatlakoztatását.
  • 1 hosszú+3 rövid. Hiba történt a billentyûzet inicializálása során. Ellenõrizzük a megfelelõ csatlakoztatást.
  • 1 hosszú+9 rövid. Problémák adódtak a ROM-memóriából történõ adatok olvasása során. Indítsa újra a számítógépet!
  • Ismétlõdõ hosszú hangjelzések. A RAM-memória nem megfelelõen lett csatlakoztatva az alaplaphoz.
  • Ismétlõdõ rövid hangjelzések. Problémák adódtak a tápegységgel. Tisztítsuk meg azt a portól.
Az AMI BIOS jelzései:
  • Nincs hangjelzés. Elromlott vagy az alaplaphoz nem megfelelõen van csatlakoztatva a tápegység.
  • 1 rövid. Minden rendben.
  • 2 rövid. Probléma van a RAM-memóriával. Indítsa újra a gépet! Ellenõrizze a memória moduljait!
  • 3 rövid. Hiba van a memória elsõ 64 Kbájtjában. A teendõk ugyanazok, mint az elõbbi esetben.
  • 4 rövid. Rossz a rendszer-timer.
  • 5 rövid. Hiba a központi processzorban.
  • 6 rövid. Rossz a billentyûzet kontrollere.
  • 7 rövid. Hiba az alaplapban.
  • 8 rövid. Hiba a videomemóriában.
  • 9 rövid. A BIOS kontrollösszegének (CRC) hibája.
  • 10 rövid. Hiba a CMOS-memóriába történõ beírás során.
  • 11 rövid. Rossz a külsõ cache memória (az alaplap slot-jain található).
  • 1 hosszú+2 rövid. Hiba a videókártyában.
  • 1 hosszú+3 rövid. Ugyanaz, mint az elõzõ esetben.
  • 1 hosszú+8 rövid. A videokártya hibája, vagy nincs csatlakoztatva a monitor.
A Phoenix BIOS jelzései:
  • 1-1-3. Az adatok kezelésének hibája a CMOS-ban.
  • 1-1-4. A CRC hibája a BIOS-ban.
  • 1-2-1. Rossz az alaplap.
  • 1-2-2. Hiba a DMA-kontroller inicializációja során.
  • 1-2-3. A DMA-csatorna hibája a mûveletek elvégzése során.
  • 1-3-1. A RAM regenerációjának (refresh) hibája.
  • 1-3-3. Hiba a RAM elsõ 64 Kbájtjának tesztelése során.
  • 1-3-4. Ugyanaz, mint az elõbbi.
  • 1-4-1. Rossz az alaplap.
  • 1-4-2. A RAM tesztelésének hibája.
  • 1-4-3. A rendszer-timer hibája.
  • 1-4-4. Hiba az I/O portnál.
  • 3-1-1. Hiba a DMA második csatornájának inicializációja során.
  • 3-1-2. Hiba a DMA elsõ csatornájának inicializációja során.
  • 3-1-4. Rossz az alaplap.
  • 3-2-4. A billentyûzet hibája.
  • 3-3-4. A videomemória tesztelésének hibája.
  • 4-2-1. A timer hibája.
  • 4-2-3. Az A20 vonal hibája.
  • 4-2-4. Hiba a csökkentett (save) üzemmódban. Lehet, hogy hibás a központi processzor.
  • 4-3-1. Hiba a RAM tesztelése során.
  • 4-3-4. Hiba a PC órájában.
  • 4-4-1. Hiba a soros port tesztelése során.
  • 4-4-2. Hiba a párhuzamos port tesztelése során.
  • 4-4-3. Hiba a co-processzor tesztelése során.

Ha szerencsénk van, akkor alaplapunkon va n más diagnosztikai eszköz is, pl.: hétszegmenses kijelzõ. Ezeknek az értelmezését az alaplapunk kézikönyvében, illetve a hivatalos oldalán találhatjuk meg.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#4 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2008. december 21. 01:08

arrow.gif Néhány beállítás leírása

arrow.gif BIOS-beállítások (PDF)


MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#5 Fenk

Fenk
  • Látogató

  • Hozzászólás: 123

Elküldve: 2008. december 28. 13:11

Helló! Megszeretném kérdezni, hogy a BIOS ban van olyan beállítás, hogy S1(POS) és S3(STR), ezek miket jelentenek, és melyiket mikor kell beállítani? (Gigabyte EP45-DS4-es lap)

Még az érdekelne, hogy ha sata vinyóm van, akkor BIOS-ban bekell-e állítani az AHCI-t, illetve a sata nativ mode be legyen-e kapcsolva? Hogy jobb a teljesítmény?

#6 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2008. december 28. 17:57

Természetesen native SATA (AHCI) módban a legjobb a teljesítmény, hiszen akkor aktiválódnak a SATA adta lehetőségek. De a SATA driver legyen telepítés előtt csőre töltve. Telepítés után már ne változtass rajta, mert kék halál lesz a vége! Elvileg ezzel a módszerrel telepítés után is ACHI válthatsz Vistánál, de én még nem próbáltam.
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#7 KGigi

KGigi
  • Veterán

  • Hozzászólás: 10.903
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 2008. december 29. 00:12

Én igen, és mûködik.
"Violence is the last refuge of the incompetent."  /I. Asimov/ | "A Windows tűzfal biztonsági okokból letiltotta a következő alkalmazás futását: Windows tűzfal."

#8 Frikker Dániel

Frikker Dániel
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.387
  • Lakhely:Hungary

Elküldve: 2008. december 29. 12:32

Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy hogy érdemes beállítani a BIOS-t. A legfrisebb BIOS van a lapon, frissítve lett.

Alaplap: Gigabyte GA-EP35 DS3
Proci: E7300 2.66GHz

A memóriák nem bírják a tuningot, szóval csak optimalizálást kellene végrehajtani, tuning szóba se jöhet. Az majd idővel cserélve lesz...

Nos, várnám az ötleteket, hogy miként állítsam be, ha esetleg valaki tud komolyabb leírást is mellékelni, annak mégjobban örülnék, mivel még új nekem ez a lap... roll.gif
Gigabyte GA-EP35 DS3 ; Intel C2D E7300 2.66Ghz @ 3.1Ghz ;  2*1024MB DDR2 775Mhz [4.4.4.12] ; Sapphire HD4670 512MB ; WD 160GB ; FSP BlueStorm 350W

#9 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2008. december 29. 12:42

FSB: 333 MHz
CPU Multiplier: AUTO
Memory multiplier: úgy állítsd, hogy ne lépje túl a memória órajelét
C1E: ENABLED

Mielõtt birizgálnád a memóriát, nézd meg, mi van ráírva, mert lehet, hogy plusz feszültségre van szüksége.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#10 sz.jános

sz.jános
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 1.006

Elküldve: 2008. december 29. 13:47

IDÉZET(Frikker Dániel @ 2008. december 29. 12:32)  
Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy hogy érdemes beállítani a BIOS-t. A legfrisebb BIOS van a lapon, frissítve lett.
Alaplap: Gigabyte GA-EP35 DS3
Proci: E7300 2.66GHz
A memóriák nem bírják a tuningot, szóval csak optimalizálást kellene végrehajtani, tuning szóba se jöhet. Az majd idõvel cserélve lesz...
Nos, várnám az ötleteket, hogy miként állítsam be, ha esetleg valaki tud komolyabb leírást is mellékelni, annak mégjobban örülnék, mivel még új nekem ez a lap... roll.gif

A P35-DSx és az EP35-DSx lapok bios-a közel egyforma. A linken egy P35-DS4 lap leglényegesebb BIOS beállításai láthatók, a MIT Menu-ben. Az EP35-DSx vagy a P35-DSx lapoknál fõleg ezt kell beállítani.
Fontos lehet:
A PCI-E Frequency-t 100-ra kell állítani.
A memória szorzóját 2×-tõl felfelé lehet beállítani, attól függõen, hogy mire van beállítva a  CPU Host Frequency, ill. mit bír a memó (800 vagy 1066MHz-es)
Nagyon lényeges, hogy a feszültségek ne legyenek "Auto" állásban, mert könnyen túlfeszelheti a procit, memót!!! (Fõleg tuning alatt!) Ha nincs tuning, akkor a MIT Menu, System Voltage Control részben, természetesen Manual-ra állítás után, a "Normal" beállítást ajánlott használni.
Memória problémák és instabilitás esetén olykor segít ha a (G)MCH Over Voltage Control feszültsége +0,05-0,10V közé van állítva.

További infók



#11 Fenk

Fenk
  • Látogató

  • Hozzászólás: 123

Elküldve: 2008. december 29. 14:08

Helló! Ez, hogy a feszültségek ne legyenek auto-ra állítva igaz a EP45-DS4 es lapnál is? Jobb ha normálon van?

#12 istike1987

istike1987
  • Látogató

  • Hozzászólás: 25

Elküldve: 2009. január 8. 18:21

Na kivettem én is az elemet majd vi9ssza tettem kipróbálom így változik e valami ha nem jöhet az új elem.

#13 istike1987

istike1987
  • Látogató

  • Hozzászólás: 25

Elküldve: 2009. január 10. 09:05

Nem akarom elszólni magam,de eddig még jó!
Aztán ha 1 hónap után is jó lesz akkor írok.
Ha beigazolódik ,hogy segített a cmos reset akkor van egy sejtésem ,hogy mi lehett a hiba.
Talán az de lehet hülyeség,hogy régen egy asus progival átállítottam a ventillátorokat  ami ügye a biosban is átállítja.
Azért annyira nem vagyok béna,hogy ne ismerjem fel,hogy silent vagy a normál beállítás között mi a külömbség de lehet ,hogy az volt a ludas és azért vette mindíg vissza alapjáratra.


#14 juhy01

juhy01
  • Látogató

  • Hozzászólás: 30

Elküldve: 2009. január 12. 11:59

A BIOS-ban az 1066-os ramok csak 800-asnak látszódnak. Mit kell beállítanom?

#15 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. január 12. 12:02

Állítgasd a memory multipliert úgy, hogy az FSB-t vele megszorozva 1066-ot kapj.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#16 juhy01

juhy01
  • Látogató

  • Hozzászólás: 30

Elküldve: 2009. január 12. 12:03

Köszönöm a segítséget.

#17 istike1987

istike1987
  • Látogató

  • Hozzászólás: 25

Elküldve: 2009. január 14. 10:09

Sziasztok!

Köszönöm ennek a fórumnak a segítségét.

Most már biztosra mondom,hogy beállt a core 2 duo e6750 proci frekvenciája normálisna.

BY

#18 zauber

zauber
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 297

Elküldve: 2009. január 19. 13:47

Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Van egy gigabyte ga-m52l-s3 alaplapom, amire SATA megoldással rákötöttem egy CD meghajtót.
Így--balról az elsõ---
Viszont ezt a meghajtót nem ismeri fel a rendszer! Nem tudom miért?
Úgy hallottam a biosban is be kellene valamit, valahol állítani!
Tudnátok segíteni, hogy hol?

#19 SkyBird

SkyBird
  • Veterán

  • Hozzászólás: 5.312

Elküldve: 2009. január 19. 14:02

Vagy az alaplap chipsetéhez megfelelő  SATA driver kell telepíteni, vagy a BIOS-ban kikapcsolni a natív SATA AHCI támogatást, és átállítani IDE módra.
Ugyanaz, mint merevlemeznél.
Gondolom inkább DVD meghajtó lesz, ha SATA. Bár mindegy.  ani_wink.gif

#20 zauber

zauber
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 297

Elküldve: 2009. január 19. 14:16

Köszi a gyors választ!
Két amatõr kérdés:
1. "alaplap chipsetéhez"
- hol találom, hogy milyen chipset van a gépbe?
2. "BIOS-ban kikapcsolni a natív SATA AHCI támogatást, és átállítani IDE módra"
- és ezt merre találom a biosban?

#21 KGigi

KGigi
  • Veterán

  • Hozzászólás: 10.903
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 2009. január 19. 14:19

1) A chipset(ek) típusát az alaplap kézikönyvében. Ha nincs meg, akkor az alaplap típusából is meg lehet nézni a honlapján.

2) Nálam Integrated Peripherials alatt van.
"Violence is the last refuge of the incompetent."  /I. Asimov/ | "A Windows tűzfal biztonsági okokból letiltotta a következő alkalmazás futását: Windows tűzfal."

#22 zauber

zauber
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 297

Elküldve: 2009. január 19. 14:23

Rendben!
Köszönöm szépen a gyors segítségeket!

#23 submanitu

submanitu
  • Vendég

  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2009. január 20. 21:33

Helló.

Egy kis segítség kéne.
Van egy Plll-as gépem HP vectra lappal.Indítom,2 csippanás és azt irja hogy "incorrect PC cpnfiguration" ,az itt olvasottakat már mind próbáltam,reset a CMOS,ram foglalat kitisztít ,a gépet szétpakoltam majd újra össze de ugyanaz a helyzet,Mi lehet a gond?? mad.gif

#24 KGigi

KGigi
  • Veterán

  • Hozzászólás: 10.903
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 2009. január 20. 21:37

Mit csinál, ha mindig csak egy memóriamodult teszel be?
"Violence is the last refuge of the incompetent."  /I. Asimov/ | "A Windows tűzfal biztonsági okokból letiltotta a következő alkalmazás futását: Windows tűzfal."

#25 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. január 20. 21:42

Elállítódott a processzor szorzója és/vagy FSB-je. Állítsd be a megfelelõt a BIOS-ban, mehet is tovább az atomerõmû.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#26 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. január 21. 20:21

Mesélj, mit is szeretnél? huh.gif
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#27 submanitu

submanitu
  • Vendég

  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2009. január 21. 22:31

Csak egy memóriamodul van, mind a két foglalatban próbáltam, de ugyanaz a szitu. no.gif

Hogy tudom beállítani a processzor szorzóját és/vagy FSB-jét? weep.gif

#28 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. január 21. 22:50

A BIOS-ban megleled. Nézegesd végig, mert ez eleve egy HP OEM gép, így a BIOS-a totálisan eltérhet a többi gépétõl.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#29 submanitu

submanitu
  • Vendég

  • Hozzászólás: 6

Elküldve: 2009. január 22. 00:00

Így kéne keresnem, hogy FSB, mert én ilyet nem találtam. blush.gif

De már látom a megoldást, le a negyedikrõl az erkélyen át, az majd beállítja profin ezt a sz...

#30 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. január 22. 00:09

CPU Configuration szerûséget keress. Esetleg az FSB szerepelhet úgy, hogy "Host CLK (Clock)".

Ha nem boldogulsz vele, akkor ablakon kihajigálás helyett add nekem.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#31 Predator

Predator
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 677

Elküldve: 2009. április 20. 21:30

Hi!

Ha meg nyitom a levelező progit (Outlook), akkor egy magas, rövid sípszó, és lefagy a gép.
De előfordult már netezésnél is .

Bios Award Phonix.
Alaplap :Asus Rog Rampage Formula, Memória: OCZ reaper 1150hz, CPU :QuadCore Intel Core 2 Quad Q9300, 2500 MHz Gpu:, AMD Radeon R7 260X (Bonaire) (Asus R7260X)1gb Táp :.Fsp 400wBlue strom II.

#32 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. április 21. 10:15

Ezzel egy baj van. Nem csak hardveres okból sípolhat a BIOS, lehet, hogy valami kártevõ okozza.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#33 solties

solties
  • Törzstag

  • Hozzászólás: 702

Elküldve: 2009. április 24. 17:38

Lehet, hogy nagyon laikus vagyok, de mit állítok a biosban a dram beállítások alatt ott ahol ezt találom;
UMA DRAM ?
Itt egy hexadecimális számot kell megadni. Nem mintha olyanhoz akarnék nyúlni amihez nem értek, de nem tudom hogy itt milyen értékek a helyesek az én esetemben.
Ez egy phoenixAWARD bios.

AMD Athlon 64 x2 5400+ 2.8 GHz/Gigabyte GA-M68M-S2P/Sapphire Radeon HD5570 1Gb GDDR3/ WD 80Gb P-ATA, WD 500Gb S-ATA II /2x2Gb kingston dual 800 MHz /Win 7

#34 jagyugyaerik

jagyugyaerik
  • Látogató

  • Hozzászólás: 40

Elküldve: 2009. május 28. 17:24

Sziasztok,
Nekem lenne egy Abit IS7 típusú alaplapom. A hiba mostanában jelentkezett és nem tudom miért, mikor elindítom egye csipog tehát bebootol de mikor betöltené az operációs rendszert mintha kifagyna. Plusz a billenytűzetet sem tudom használni se PS/2es se USB-t.
Ha lenni valami ötletetek akkor légy szíves osszátok meg velem.

#35 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. május 28. 17:27

Elsõnek CMOS-reset.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#36 jagyugyaerik

jagyugyaerik
  • Látogató

  • Hozzászólás: 40

Elküldve: 2009. május 28. 17:28

Rendben köszönöm a gyors választ!
Még 1 kérdés. A Cmos resethez ki kell vennem az elemet vagy maradhat?

#37 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. május 28. 17:29

Link
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#38 KGigi

KGigi
  • Veterán

  • Hozzászólás: 10.903
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 2009. május 28. 17:30

Vagy a CMOS jumpert használod, vagy kiveszed pár percre az elemet.
"Violence is the last refuge of the incompetent."  /I. Asimov/ | "A Windows tűzfal biztonsági okokból letiltotta a következő alkalmazás futását: Windows tűzfal."

#39 jagyugyaerik

jagyugyaerik
  • Látogató

  • Hozzászólás: 40

Elküldve: 2009. május 28. 17:31

Köszi a linket.
A hatás ugyanaz vagy valameik jobb?

#40 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. május 28. 17:36

Én jumper-re esküszöm. De akik lusták megkeresni, azoknak jó a gombelem is. twisted.gif
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#41 jagyugyaerik

jagyugyaerik
  • Látogató

  • Hozzászólás: 40

Elküldve: 2009. május 28. 17:41

Megcsináltam a resetet nézzük menni fog-e!

Megcsináltam a resetet és továbbra sem működik pláne most cheksum errort hozott. És a hangszóróm is furcsa hangot az egy rövid pitty után, folyamatosan hangot ad ki. Nem is tudom leírni vagy mihez hasonlítani.

Viszont ha csatlakoztatom zúgás közben az USb billentyűzetet akkor elhalkul kegy kis időre, ez 1másodperc kb és utána újrakezdi. Ez miért lehet és a Cmos restart után még mindig fennáll a Checksum error. És lövésem sincs mit tegyek légy szíves segítsetek.

Írj rendesen és használd a szerkeszt gombot! <KGigi>

#42 ObiGabi

ObiGabi
  • Látogató

  • Hozzászólás: 25
  • Lakhely:Berettyónewvillage

Elküldve: 2009. június 11. 19:01

Üdv Mindenkinek!

Egy kis segítséget kérnék:

A gép bekapcsolása után, bootolás közben a videokártya ventilátora felpörgött néhány másodpercig, majd elcsendesült. Az op.rendszer (XP) elindulása után 1-2 perccel ismét felpörgött, majd ismét elcsendesült. Ezután már csak akkor emelkedett meg a fordulatszám, ha nagyobb terhelést kapott. Mióta meg van a vas, így indult.

Néhány napja frissíttettem a BIOS-t, minek következtében a bootolás alatt 2x, 3x pörög fel a VGA ventilátora és csak ez után töltődik az op.rendszer (betöltés után 1-2 perc és ismét felpörög egyszer). Kicsit olyan, mint ha folyamatosan tesztelné a monitorvezérlőt.

BIOS-ban lehet valahol állítani a VGA beállításait? Végignéztem, de nem láttam erre vonatkozó opciót, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne... (Vagy békén kellett volna hagyni a BIOS-t... blink.gif  ) Esetleg állítsam vissza, ha visszalehet, az eredeti állapotot?

Alaplap: Gigabyte GA-MA790FX-DQ6
BIOS típusa: Award Modular
BIOS verzió: AMD 790FX BIOS for GA-MA790FX-DQ6 F7b

Gábor
Mindenbõl a legjobbat és abból sokat!

#43 Csaba_#

Csaba_#
  • Veterán

  • Hozzászólás: 4.230
  • Lakhely:Álmosd

Elküldve: 2009. június 11. 19:27

Szerintem az első felpörgés az önteszt része.
Bekapcsoláskor az enyém is ilyen áramtalanított állapot után.
Bekapcsolom felpörög minden 2 másodpercig, majd 3 másodpercig minden led elalszik, olyan mintha kikapcsolt volna. Utána bekacsol, ekkor a VGA cooler 100%-on van addig míg el nem kezd tölteni a rendszer. Ha nincs kikapcsolás teljes áramtalanítás, és úgy kapcsolom be a gépet mégegyszer. Már "csak" egyszer indul el.
Az első gyári BIOS-al nekem is csak egyszer indult el áramtalanítás ide-vagy oda.
De nem cserélem vissza a régi BIOS-t, mert jó okom van arra, hogy az újat használjam.

A te esetedben az hogy betöltés után terhelés nélkül is felpörög elég fura. De nem hiszem, hogy az OS betöltődése után ez is a POST része lenne, vagy egyáltalán bármi köze lenne a BIOS-hoz. Szerintem pont a bekapcsoláskor a teszt alatt, nem hűt rendesen, ezért felmelegszik a kártya, és miután betöltődik a VGA driver észleli hogy meleg és el kezdi hűteni a beállított értékre.
"Férfi-e az, ki nem teszi jobbá a világot?" /Mennyei Királyság/

#44 ObiGabi

ObiGabi
  • Látogató

  • Hozzászólás: 25
  • Lakhely:Berettyónewvillage

Elküldve: 2009. június 11. 19:59

Ha leállítom, vagy újraindítom a gépet akkor is felpörgeti 100%-ra a ventilátort, amit még logikusnak is tartok leállás előtt. Nálam mindegy, hogy "hideg", vagy "meleg" indítással indítom, ugyan az a jelenség. Eredetileg 7 ventilátor dolgozott a gépben, tehát meglehetősen kellemes hőmérsékleti viszonyok uralkodtak a ház belsejében, ennek ellenére mindig felpörgött a videokártya ventilátora. Nem értem, hogy miért kell egy szoba hőmérsékletű gépet induláskor hűteni, ill. miért érzékeli melegnek? hmm.gif
Mindenbõl a legjobbat és abból sokat!

#45 Alex14090607

Alex14090607
  • Látogató

  • Hozzászólás: 26

Elküldve: 2009. június 17. 13:50

Hello! Nekem egy Hewlett Packard Vectra VL600-as  gépem van, és egyik pillanatról a másikra egyszercsak újraindult és utánna csak sípolt... Az ütem így van.(am phoenix) 1-3-3-1 és ebben végig rövideket sípol...Ezek csak a gép bekapcsolását követõen történnek ezek után már nem csinál semmit.

A segítséget elõre is köszönöm!
Mikó Alexander

#46 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. június 17. 13:52

Talán memóriahiba, szedd ki a modulokat, takarítsd le az érintkezõiket, ganézd ki a slotot, majd tedd vissza õket.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#47 Alex14090607

Alex14090607
  • Látogató

  • Hozzászólás: 26

Elküldve: 2009. június 17. 15:25

Nem, nem ez lesz a gond..Minden érintkezõt megtisztítottam de továbbra is sípol. Nem tudom milyen probléma lehet, de bármit szedek ki sípol csak ha a CPU-t akkor nem. Jajj remélem nem a CPU ment el, mert nem akarok a géprõl lemondani egy idõre. sad.gif
Mikó Alexander

#48 Pjotr

Pjotr
  • Veterán

  • Hozzászólás: 9.772

Elküldve: 2009. június 17. 15:27

Videokártyával is eljátszhatod ugyanezt, de cserélgetned kellene minden alkatrészt, hogy meglegyen a hiba. Esetleg egy BIOS-resetet megpróbálhatsz.
MCTS: .NET Framework 4, Web applications

#49 Alex14090607

Alex14090607
  • Látogató

  • Hozzászólás: 26

Elküldve: 2009. június 17. 15:28

Nem, nem ez lesz a gond..Minden érintkezõt megtisztítottam de továbbra is sípol. Nem tudom milyen probléma lehet, de bármit szedek ki sípol csak ha a CPU-t szedem akkor nem sípol bár ügye akkor nem csinál semmit. Jajj remélem nem a CPU ment el, mert nem akarok a géprõl lemondani egy idõre. sad.gif
Mikó Alexander

#50 Alex14090607

Alex14090607
  • Látogató

  • Hozzászólás: 26

Elküldve: 2009. június 17. 21:30

Értem majd megpróbálom holnap kivenni az elemet hátha segít!
De mind ez egyik pillanatról a másikra történik? yikies.gif
Emlékszem valamit a parancssorból kellett elintézni, beütöttem hogy SETUP.EXE és utána ENTER ütés után újraindult és már sípolt.
Nem hiszem hogy videokártya mert ügye akkor elméletileg, szerintem az egy hosszú síp és két rövid. Én ezt már tudom sokat szórakoztam a videokártyával régebben nem érintkezett jól a kártya és ezért minden lökõdéskor sípolni kezdett és kikapcsolt. Jajj remélem sikerül megjavítani.
Ha a RAM-ot kiveszem ugyan úgy sípol, ha a hangkártyát szedem akkor is,csak ha a CPU-t veszem akkor meg nem sípol hanem nem csinál semmit, csak világít a középsõ narancssárga led. Amúgy sípolásnál is világít az említett led. Ez általában nekem 3másodpercig világít és utána indul a gép, de most nem annoyed.gif
( a képen látható a gépem)


Mikó Alexander


1 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó